Wie ben ik?

Ik ben geboren (1983) en getogen in Breda, trotse echtgenoot van Aniek en vader van twee kinderen. Na mijn studie Bestuurskunde in Tilburg en Leuven (B), heb ik tussen 2009 en 2015 al eens in het Europees Parlement gewerkt. Dit was achter de schermen als medewerker voor het CDA. Daarna werkte ik weer in Nederland waar ik bedrijven adviseerde op het gebied van duurzaamheid. In 2019 deed ik mee aan de Europese verkiezingen en lukte het, met een hoop stemmen uit mijn eigen Brabant, om verkozen te worden. Op 2 juli 2019 werd ik officieel benoemd tot Europarlementariër.

Waarom het CDA?

Sinds 2007 ben ik lid van de partij. Voor mij is het CDA de partij van het verstandige midden, van verantwoordelijkheid nemen en je kunnen verplaatsen in een ander. Van mensen die zich naast hun werk belangeloos inzetten. Die iets willen betekenen of zorg dragen voor de ander als vrijwilliger, voetbaltrainer of in de kerk. Maar ook de partij van grenzen stellen waar nodig om de samenleving die wij samen bouwen te beschermen.

Waarom wilde ik naar Brussel?

In 2019 kwam de mogelijkheid om me kandidaat te stellen voor het Europees Parlement. Ik heb dat gedaan omdat Europa hetzelfde werkt als onze samenleving. Je kan heel veel zelf, maar het wordt wel makkelijker als je het samen doet. Je moet samenwerken met andere EU-lidstaten om onze vrede en welvaart te beschermen.  Daarnaast vind ik dat er ook heel veel beter kan in de EU. De beste manier om daar wat aan te doen is het zelf te proberen!

Wat doe ik in Brussel?

De afgelopen jaren heb ik mij ingezet voor het Europese industriebeleid. Ik vind dat we minder afhankelijk moeten zijn van andere delen van de wereld. Dat maakt je kwetsbaar. Dat zagen we met het gas uit Rusland. Als we in Europa beter samenwerken hebben we veel minder nodig van buitenaf. Ook onze afhankelijkheid van China probeer ik te verkleinen. In 2023 ben ik aangesteld als rapporteur voor de Europese havenstrategie. Dat betekent dat ik, samen met de Europese Havens, een plan bedenk om te zorgen dat we sterker staan tegenover buitenlandse invloeden. Als lid van de Transportcommissie heb ik er daarnaast voor gezorgd dat Nederlandse spoorlijnen zoals de Lelylijn, Zwolle-Münster of Emmen-Rheine, in aanmerking komen voor Europese subsidies. Zo wordt heel Nederland én Europa beter bereikbaar.

En in mijn vrije tijd?

Bij mooi weer spring ik graag op de racefiets of speel ik een potje tennis. Daarnaast ben ik hartstochtelijk supporter van NAC Breda en probeer met mijn seizoenkaart zoveel mogelijk Avondjes NAC te bezoeken. Maar het allerleukste is natuurlijk tijd doorbrengen met mijn gezin. Buiten wandelen, naar de speeltuin of lekker binnen op de bank.

 

Mijn team

Gelukkig doe ik al het werk in het Europees Parlement niet alleen. Met Lorenzo, Fabienne, Willem en Wendy heb ik een geweldig team!

Lorenzo Essoussi:

Regionaal beleid en transport

Fabienne Remer:

Lokaal medewerker

Willem van Laatum:

Industrie, energie, digitalisering

Wendy Duyvestijn:

Lokaal medewerker

U kunt mijn hele team bereiken via onderstaande contactgegevens:

Tel.: 0032 2 28 45623 

E-mail: tom.berendsen@ep.europa.eu