CDA-Europarlementariër Tom Berendsen roept de Europese Commissie om haast te maken bij het aanpassen van Europese regelgeving zodat Britse vissersschepen definitief terecht kunnen bij de scheepswerven in Stellendam.
Sinds de Brexit lopen scheepswerven in Stellendam opdrachten mis omdat Britse vissersschepen volgens Europese Brexit-afspraken geen toegang hebben tot de haven. Scheepswerven in verschillende andere Nederlandse havens kampen met hetzelfde probleem. Sinds 1 januari jl. worden Britse schepen aangemerkt als schepen uit ‘derde landen’ en zijn strengere Europese regels van kracht. Hierdoor hebben Britse vissersschepen geen toegang tot de haven en kunnen zij niet terecht bij scheepswerven voor onderhoud en reparatie van hun vaartuigen.


Inmiddels heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een regeling getroffen om ervoor te zorgen dat Britse vissersschepen weer terecht kunnen bij deze scheepswerven. Door het aanmerken van Stellendam en enkele andere Nederlandse havens als onderhoudshaven zijn de vissersschepen uit het Verenigd Koninkrijk voor onderhoud en reparatie weer welkom in deze havens. De Europese regelgeving moet echter wel nog officieel aangepast worden.


CDA-Europarlementariër Tom Berendsen vindt dat daar vaart achter gezet moet worden en stelt vragen aan de Europese Commissie: “Het is belangrijk dat de Europese Commissie deze regelgeving zo snel mogelijk aanpast. Dat is nog niet gebeurd en veroorzaakt onduidelijkheid bij de scheepswerven. Ook vraag ik de Europese Commissie om het Brexitschadefonds in te zetten voor deze scheepswerven. Het kan niet zo zijn dat zij de dupe zijn van deze Brexit-afspraken.”


Daarnaast wil Berendsen weten of het klopt dat de Britse schepen op extra kosten worden gejaagd wanneer ze in Stellendam aan willen meren, vanwege een extra controle van de NVWA. “Oneerlijke concurrentie moeten we ten alle tijden tegengaan.”


Wethouder Tea Both-Verhoeven van de gemeente Goeree-Overflakkee is blij dat Tom Berendsen deze situatie in Brussel aan de kaak stelt: “Dat het nog steeds onduidelijk is of Britse vissersschepen volgens Europese regels voor onderhoud of reparatie mogen aanmeren in Den Helder zorgt voor grote onzekerheid onder scheepswerven. Ik ben blij dat onze lijnen met Brussel kort zijn en het CDA hierover vragen stelt aan de Europese Commissie “.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment