Vandaag presenteert de Europese Commissie een pakket met plannen voor de transport- en toerismesector die het vakantieverkeer in de zomer mogelijk moeten maken.  

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen vindt het belangrijk dat er duidelijkheid gegeven wordt over de vakantiemogelijkheden voor mensen in de zomervakantie, en die zijn wat hem betreft in het belang van de bestrijding van het Corona-virus beperkt. Het gecoördineerd heropenen van de Europese binnengrenzen is volgens hem voor het werken en wonen over de grens belangrijk, maar dit moet geen uitnodiging zijn om massaal heel Europa door te gaan. 

Berendsen: “Ik vind dat de Europese Commissie zich in veel bochten wringt om de bekende toeristische bestemmingen tegemoet te komen, maar het tegengaan van de verspreiding van het virus moet ook deze zomer voorop staan. Hoe zeer mensen ook toe zijn aan een vakantie in deze crisis, we moeten voorkomen dat die paar zomerweken ons met het virus weer terug bij af brengen. Mensen in heel Europa zullen begrijpen dat het nu beter is om dichtbij huis, in de omliggende regio of in het eigen land de vakantie door te brengen. Daarmee steunen we ook nog onze lokale ondernemers die flink te lijden hebben onder de crisis en er nu alles aan doen om hun camping, bar of winkel corona-proof te maken. Buurlanden moeten de ruimte krijgen om dat samen op te lossen”. 

Berendsen vindt Europese coördinatie wel belangrijk, om te voorkomen dat landen proberen toeristen te trekken door de teugels te laten vieren ten koste van de volksgezondheid. “We hebben een gezamenlijk belang bij het indammen van het virus. Hoe bitter de pil ook is voor vakantiegangers en voor veel ondernemers die afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen, we moeten echt voorkomen dat mensen onnodig ver gaan reizen. Wat mij betreft geen complexe oplossingen als eenrichtingsverkeer in touringcars of temperatuurmetingen bij het vliegtuig om toeristen te stimuleren toch zoveel mogelijk door Europa te laten reizen. De volksgezondheid moet deze zomer voorop staan”.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment