Het CDA heeft vandaag vragen ingediend bij de Europese Commissie omdat het opheldering wil over de geplande miljardeninvesteringen in kolencentrales in verschillende aspirerend-lidstaten op de Balkan.

Klimaatwoordvoerder Esther de Lange: “Het is niet te rijmen dat de EU in 2050 klimaatneutraal wil zijn en landen die willen toetreden miljarden in de bouw en ontwikkeling van vieze kolencentrales steken. In het nieuwe uitbreidingsbeleid moet hier sterker rekening mee worden gehouden”.

Het CDA heeft om deze reden vandaag schriftelijke vragen ingediend bij de Europese Commissie, die vorige week haar nieuwe uitbreidingsbeleid heeft gepresenteerd: “We zijn tevreden dat ‘De Groene Agenda’ een van de hoofdthema’s is in de nieuwe methodologie, toch willen wij hier meer duidelijkheid over van de Eurocommissaris. Het is niet eerlijk en niet uit te leggen dat wij in de EU families en bedrijven vragen te verduurzamen en vervolgens landen erbij gaan halen die deze inspanningen volledig ondermijnen”, concludeert Esther de Lange.

Voor energiewoordvoerder Tom Berendsen staat dit haaks op de energietransitie die de Europese Unie wil doorvoeren. “De energietransitie is een heel complexe opgave, waar we verstandig mee om moeten gaan. Verstandig betekent hier dat we stap voor stap schonere energie moeten gebruiken in de Europese Unie. Het importeren van vuile stroom uit derde landen en met name uit landen die lid van de EU willen worden, werkt dan natuurlijk averechts.”