Vandaag heeft de Europese Commissie een strategie gepresenteerd om de veiligheid van het Europese 5G-netwerk te vergroten. De strategie bevat een aantal instrumenten voor lidstaten om informatie te delen en samen risico’s te analyseren. Gezien de cruciale rol van telecomnetwerken voor de economie en de grensoverschrijdende risico’s van cyberaanvallen juicht de CDA-delegatie in het Europees Parlement een Europese aanpak toe. De strategie volgt na eerdere initiatieven van staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer om kritieke delen van het telecomnetwerk alleen door betrouwbare partners te laten aanleggen.

Daarom is CDA-Europarlementariër Tom Berendsen, woordvoerder digitalisering, tevreden met deze stap: “Snel internet is cruciaal voor onze economie van morgen. Vergelijk het met de overstap van een boemeltrein naar een hogesnelheidstrein. Door supersnelle gegevensuitwisseling ontstaan tal van mogelijkheden voor slimme oplossingen zoals zelfrijdende auto’s of denk aan medisch specialisten die vanuit het ziekenhuis live mee kunnen kijken met ambulancepersoneel ter plaatse. We moeten bij de aanleg van 5G veiligheid wel altijd op de eerste plaats blijven zetten. Om het telecomnetwerk te versnellen zijn meer antennes en meer software nodig. Dat betekent ook meer plaatsen om in te breken op het netwerk en dus een groter risico op cyberaanvallen. Het is daarom goed dat we op Europees niveau samenwerken voor onze veiligheid, het versterken van onze economie en mogelijkheden hebben om onbetrouwbare partners te weren.”

De uitrol van 5G-netwerken blijft een taak van individuele lidstaten, net als de beslissing om bedrijven zoals het Chinese Huawei of ZTE te weren bij de aanleg ervan. Eerder al besloot het kabinet om partijen met een offensieve cyberstrategie te weren bij de aanleg van kritieke delen van het netwerk. Groot-Brittannië heeft gisteren eenzelfde houding aangenomen ten opzichte van Huawei en ZTE.

Collega Jeroen Lenaers, namens het CDA woordvoerder veiligheid en justitie in het Europees Parlement, vindt wel dat de Commissie nog onvoldoende oog heeft voor het effect van 5G op het werk van politie- en veiligheidsdiensten. “Naast onlineveiligheid, moeten we ook de veiligheid op straat en in de buurt blijven waarborgen. Ik maak me zorgen om onbedoelde neveneffecten van 5G-techniek. Het is al duidelijk dat het met 5G lastiger wordt voor politieagenten of medewerkers van onze inlichtingsdiensten om verdachten telefonisch te schaduwen. Dit komt doordat bij deze nieuwe techniek de versleuteling van berichten nog verder gaat en data in veel meer kleinere pakketjes worden opgeknipt. Als we het hebben over de veiligheid van 5G moeten deze onderwerpen ook op de agenda staan. Het gaat om het totaalplaatje, dat moet wel kloppen.”