Het Europees Parlement neemt vandaag haar positie in over de Europese industriestrategie. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen onderhandelde namens de Europese christendemocraten over de positie en is tevreden dat de verschillende partijen deze overeenkomst hebben weten te bereiken. Berendsen: “In Nederland zijn meer dan 700.000 mensen werkzaam in de industriële sectoren, die samen goed zijn voor ruim 15% van het Nederlands BBP. Daar moeten we zuinig op zijn, deze bedrijven zijn essentieel voor het herstel uit de coronacrisis. De industrie heeft toekomstperspectief nodig, men wil weten waar ze aan toe zijn. Europa moet daarom met een lange-termijn bril naar de sector kijken en nu alvast stappen nemen om niet achterop te raken in de wereld.”  

“Bedrijven in deze sectoren creëren dus veel banen in zowel Nederland als Europa, en zijn bovendien de drijvende kracht achter de oplossingen die we nodig hebben voor de energietransitie en verdere digitalisering. Zo houden we Europa sterk en worden we niet afhankelijk van andere delen van de wereld” aldus Berendsen.

De positie moet nog plenair worden goedgekeurd door het gehele parlement, voordat de Europese Commissie met de aanbevelingen aan de slag kan gaan. De Commissie heeft al aangekondigd de industriestrategie een update te geven om zo de gevolgen van de coronacrisis mee te nemen. Berendsen juicht deze stap toe: ”Dit is broodnodig, de crisis heeft laten zien dat we niet afhankelijk moeten zijn voor belangrijke producten van andere landen. Vooral in strategische sectoren moeten we meer investeren in het ontwikkelen en op de markt brengen van toptechnologieën. Zo houden we banen en kennis in Europa, terwijl tegelijkertijd onze concurrentiepositie in de wereld verbetert.”

Volgens de CDA-industriewoordvoerder is er echter nog een lange weg te gaan: “Er moet echt meer strategisch nagedacht worden over de rol van onze industrie, die we hard nodig hebben voor de economie van de toekomst. Er is een strategie nodig die de weg plaveit voor onze industrie om met oplossingen te komen voor de digitale en energietransitie, niet een die de stenen uit de weg sloopt.”

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment