Vandaag presenteerde de Europese Commissie de vernieuwde Europese industriestrategie, in navolging van de industriestrategie van maart 2020. De nieuwe versie moet de lessen uit de coronacrisis meenemen en bovendien de transitie naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap versnellen. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen schreef eerder dit jaar mee aan de positie van het Europees Parlement over deze industriestrategie en reageert:

“De Europese Unie moet haar toekomst in eigen hand willen nemen. Deze industriestrategie is daarin slechts een eerste stap. De coronacrisis heeft laten zien hoe kwetsbaar Europa is. We zijn te afhankelijk van andere delen van de wereld, dat moet anders. Er zijn flinke investeringen nodig in sleuteltechnologieën zoals Kunstmatige Intelligentie, Fotonica en Quantumtechnologie. Als we in bepaalde sectoren koploper worden of blijven, dan zijn andere delen van de wereld ook afhankelijk van ons. Daarnaast moeten we inzetten op strategische sectoren die van belang zijn voor onze economie van de toekomst, zoals batterijen en de chipindustrie. En waar mogelijk productie terug naar Europa halen, bijvoorbeeld door robotisering. Alleen dan houden we onze toekomst in eigen hand.”

Berendsen pleit er verder voor om overheidsopdrachten in groeisectoren meer bij Europese partijen te laten belanden: “zodat er Europese, in plaats van Chinese, elektrische bussen in onze provincies rijden. Zo houden we ook de banen van de toekomst in Europa.” Hij ziet daarbij ook het belang van de aangescherpte voorstellen over buitenlandse investeringen die vandaag samen met de industriestrategie werden gepresenteerd: “dat wat we in de EU maken en bedenken, moeten we ook beschermen. Chinese staatsgesteunde bedrijven proberen in de EU opdrachten, technologie en belangen in bedrijven te verwerven. Die koopjesjacht en oneerlijke concurrentie moeten we tegengaan. Bovendien moet je überhaupt de vraag stellen of je wel buitenlandse invloed in strategische sectoren wil. Bovenal geldt dat wie op onze markt actief is zich aan de regels moet houden. Dit pakket is weer een stap in de goede richting”.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment