CDA-Europarlementariër Tom Berendsen is blij met de waterstofstrategie die de Europese Commissie vandaag presenteert. Met deze strategie wil de Europese Commissie de productie en het gebruik van waterstof stimuleren als belangrijk onderdeel van de energietransitie in de EU. 

Berendsen: “In een haalbare en betaalbare energietransitie speelt waterstof een belangrijke rol. Nederland heeft door onze havens, bestaande gasinfrastructuur en de mogelijkheden voor wind op zee volop kansen om hierbij een belangrijke rol te spelen. Waterstof is geen alles oplossend wondermiddel, maar het is een belangrijke stap richting minder CO2-uitstoot voor zware industrieclusters, zoals staal en chemie, en zwaar transport over weg en water. Dan is het wel belangrijk dat de Europese Commissie niet alleen doelen stelt om CO2 te verminderen, maar ook een duidelijk plan opstelt om de infrastructuur en het onderzoek uit te voeren dat hiervoor nodig is. De waterstofstrategie is hierbij een eerste stap.” 

Het politieke debat zal ook gaan over de “kleur” van waterstof: groen, grijs of blauw. De strategie bevat plannen om de kosten van groene waterstof naar beneden te brengen, om zo de energietransitie te versnellen.  De Commissie laat de deur open voor blauwe waterstof: geproduceerd met fossiele brandstoffen, maar waarvan de uitstoot wordt afgevangen en opgeslagen (CCS). 

Berendsen is tevreden met deze keuze.  “Groene waterstof heeft de voorkeur, maar we moeten ook realistisch zijn. Als we snel stappen willen zetten, dan is blauwe waterstof een prima tussenstap die ons gaat helpen de benodigde technologie en infrastructuur te ontwikkelen. Zo kunnen we stap voor stap op een haalbare en betaalbare manier onze doelen halen en klimaatverandering tegen gaan.”

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment