De Europese industriestrategie van CDA-Europarlementariër Tom Berendsen is zojuist met een grote meerderheid aangenomen: “Ik ben blij dat het Europees Parlement mijn oproep ondersteunt om echt werk te maken van strategische en groene industriepolitiek in Europa.” Berendsen roept in zijn rapport op om minder afhankelijk te worden van andere delen van de wereld, de Europese industrie te vergroenen en te investeren in onderzoek en innovatie.

Berendsen: “We moeten zorgen dat we onze afhankelijkheid van Rusland niet inruilen voor een nieuwe afhankelijkheid van China. Het afgelopen jaar heeft nogmaals onderstreept hoe afhankelijk we in Europa zijn voor essentiële onderdelen van onze economie van de toekomst, zoals chips, batterijen en energie. Daarom moeten we onze strategische sectoren versterken en pleit ik voor meer ‘Made in EU’.”

“We zullen minder naïef moeten worden. Chinese scanapparatuur in onze grensbewaking, Chinese apparatuur in onze 5G netwerken, cruciale technologie laten wegvloeien naar China in joint-ventures, het dient ons belang niet. Meer strategisch denken betekent ook een forse inzet op onderzoek en innovatie. Zolang we dingen bedenken en ontwikkelen waardoor andere delen van de wereld ook afhankelijk zijn van ons, kunnen we aan de geopolitieke onderhandelingstafel ook krijgen wat wij nodig hebben.”

Verder is Berendsen te spreken over de daadkracht van Von der Leyen in haar Staat van de Europese Unie: “Het besef dat we in de EU veel meer zelf moeten gaan doen, komt ook als een rode draad terug in de plannen van de Commissie.”

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment