CDA-Europarlementariërs Tom Berendsen (woordvoerder regionaal beleid, industrie en innovatie) en Annie Schreijer-Pierik (woordvoerder internationale handel) stellen vragen aan de Europese Commissie over de ontstane situatie bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede,  Overijssel. Moederbedrijf Apollo Tyres opende een nieuwe fabriek in Hongarije. Een groot deel van de productie in Enschede is inmiddels overgeheveld naar Hongarije waardoor veel werknemers in Enschede ontslagen zullen worden.  “In nauw contact met gedeputeerde Eddy van Hijum willen we van de Europese Commissie weten hoe de vork in de steel zit. Het verplaatsen van regionale banen binnen de EU moet wat ons betreft niet door staatssteun gestimuleerd worden. Ook willen we zeker weten dat er geen EU-fondsen zijn gebruikt.”

De vragen die gesteld zijn vindt u hier:

Vraag met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie Artikel 138 van het Reglement Tom Berendsen Betreft: Massaontslag bij bandenfabrikant Vredenstein

Volgens recente berichtgeving in de Tubantia[1] verdwijnen er 750 banen bij bandenfabrikant Vredenstein te Enschede. Dit is mede ingegeven door de bouw van een nieuwe bandenfabriek in Hongarije in 2015, medegefinancierd met Hongaarse overheidssteun. Volgens de berichtgeving is er sprake geweest van Europese subsidies voor de bouw van de Hongaarse fabriek[2].       

1. Zijn er Europese fondsen gebruikt om de ontwikkeling van de fabriek in Gyöngyöshalasz te financieren?

2. Hoe beoordeelt de Commissie de situatie dat marktverstoring meegenomen is in de staatssteuntoets voor regionale hulp, maar niet de verschuiving van banen tussen regio’s binnen de EU binnen het bedrijf en biedt het instrument in de staatssteuntoets om te werken met verschillende regionale categorieën[3] voldoende houvast in dit soort situaties of moet dit onderscheid losgelaten worden?

3. Hoe en binnen welke termijn zal de Commissie het Europees Fonds voor aanpassing aan de Globalisering (EGF) en andere beschikbare fondsen samen met de regio inzetten voor de getroffen werknemers van Vredestein in Enschede?